Nepríjemný zápach po konzumácii karnitínu? Vyriešené!

Nepríjemný zápach po konzumácii karnitínu? Vyriešené!

Karnitín sa vo fitness športoch zvyčajne užíva kvôli dvom očakávaným benefitom - prvým je podpora spaľovania tukov v diétnom režime (tzn. ako akcelerátor ďalšieho chudnutia), druhá je zvýšená citlivosť receptorov pre androgény predovšetkým v potréningovom období (tzn. ako akcelerátor útlmu potréningových katabolických dejov a následne podpora anabolizmu). V praxi sa však stáva, že po masívnejšom užívaní karnitínu prichádza u niektorých športovcov k nepríjemnej situácii - tou nesporne je zvýšený zápach, ktorý silne pripomína zápach rýb. Tento zápach je tak intenzívny, že nepomáha zvýšená hygiena ani používanie deodorantov, či sprejov. Rybí zápach je proste tu!

Čo spôsobuje "karnitínový zápach"?

Svet medicíny pozná viacero chorôb a stavov, ktoré sú spojené napriek pravidelnej hygiene niekedy s až neznesiteľným zápachom. Pár rokov sa už "syndróm rybieho zápachu" spomína aj v súvislosti s fitness aktivitami a zbytočne by ste za tým hľadali prepotený tréningový odev. Tým dôvodom je prekročenie hraničnej dávky karnitínu. Odhliadnuc od karnitínu a jeho užívania vo forme suplementu, približne tretina ľudí zo skupiny, ktorá je spoločensky hendikepovaná vďaka neznesiteľnému zápachu (aj napriek tomu, že sa fitness aktivitám nevenovali, nevenujú, nebudú venovať), trpí geneticky prenosným ochorením, ktoré je označované ako trimetylaminúria - v medzinárodnej klasifikácii chorôb je známa pod kódom E88.8 v skupine "Iné nešpecifikované metabolické poruchy". O čo sa jedná?

Popis trimetylaminúrie nie je zložitý - je to metabolická porucha, pri ktorej organizmus nie je schopný správne metabolizovať trimetylamín (produkt črevného metabolizmu), vďaka čomu sa tvorí jeho prebytok a následne spôsobuje často neznesiteľný zápach šíriaci sa vďaka pórom a potu z pokožky.

  • Trimetylamín (TMA) ... vzniká ako produkt rozkladu organickej hmoty (stravy) v čreve účinkom špecifických baktérií na určité zložky potravy napr. cholín, lecitín, karnitín (nájdete ho aj v červenom mäse) a následne býva enzymaticky metabolizovaný. Pri klasickej "európskej strave" sa vylučuje denne cca 40mg TMA-N-oxidu (ktorý je bez zápachu a vzniká pôsobením spomínaného enzýmu) a 10mg zapáchajúceho TMA, ktorý sa vďaka enyzmatickej činnosti (ak je k dispozícii dostatok enzýmu FMO3) spravidla v tele nehromadí. Problém nastáva, keď príjem potravín s obsahom hore spomínaných zložiek je vysoký a prevyšuje možnosti tela ich účinne metabolizovať aj ako kombinácia nadmerného množstva baktérií a nedostatočného množstva špecifického enzýmu v čreve - nastáva hromadenie TMA v tele. Trimethylamín je hlavnou látkou spôsobujúcou nepríjemný zápach nielen tela (pot), ale aj zápach z úst (dych), slín, samozrejme nepríjemne zapácha aj moč.

Takže záver je jasný - karnitínom akcelerovaný zápach po hnijúcej rybe je spôsobený jeho nadmerným príjmom a následnou "neschopnosťou" eliminovať trimetylamín ako medziprodukt trávenia. Jednoducho povedané smrdíte, lebo v tele (vďaka nadmernej suplementácii karnitínom) máte nadbytok TMA.

Aké sú klasické postupy riešenia problému?

Inšpiráciu na riešenie problému "karnitínového zápachu" môžeme nájsť v liečebných postupoch odporúčaných pre trimetylaminúriu:

  • úprava stravovacích návykov ... teraz, keď vieme, že produkcia TMA úzko súvisí predovšetkým so skladbou jedálneho lístka (tzn. to, čo zjete naposledy, sa na vás prejaví najviac), nie je problém zadefinovať problematické potraviny - morské ryby a plody mora, červené mäso, niektoré strukoviny, pšeničné klíčky, žĺtka
  • farmaceutiká na predpis ... antibiotiká Neomycyn a Metronidazol na redukciu množstva baktérií v čreve
  • voľne dostupné farmaceutiká ... efektívny je aj príjem klasicky dobre známeho živočíšneho resp. aktívneho uhlia, ktoré pozitívne vplýva na 85% prípadov trimetylaminúrie
  • hygiena ... používanie mydiel resp. šampónov s pH medzi 5,5-6,5

Páchnete po karnitíne ako zdochnutá ryba?

Ste v príprave na súťaž, začali ste s diétou, do suplemetačného plánu ste zaradili karnitín a začínate páchnuť? Príčinu tohto javu už poznáte - prekročili ste hraničnú dávku, ktorú je schopné vaše telo spracovať. Ako tomuto (určite nepríjemnému) javu predchádzať, resp. ako ho eliminovať?

  • vyberte si vhodný druh karnitínu ... metóda "pokus - omyl" resp. "fitness prax" ukazuje, že zo všetkých foriem karnitínu "najnebezpečnejšia" je forma klasického karnitínu (base); karnitín tartrat, alebo acetyl karnitín spôsobuje u predisponovaných jedincov zápach vo výrazne menej prípadov
  • regulujte dávku, aj dĺžku užívania ... zápach sa objaví spravidla vtedy, ak prekročíte individuálnu dávku resp. po individuálne danej dobe užívania; spravidla bezproblémové sú dávky 3x1g až 2x2g, problémy začínajú u predisponovaných jedincov pri navýšení jednorázového príjmu karnitínu nad 2g, alebo v prípade celodenného príjmu vyššieho ako 5-6g; zápach sa niekedy objaví aj pri nižšom dávkovaní po nepretržitom užívaní dlhšom ako 2-3 týždne - ak sa tak stane, karnitín užívajte iba v tréningové dni, resp. podľa systému 2 dni užívam, 2 dni neužívam
  • zápach neprichádza odrazu, ale stupňuje sa postupne ... prvým príznakom sú nepríjemne páchnuce dlane rúk a chodidlá nôh; až o niekoľko dní neskôr príde "zlom" a s ním zápach, ktorý postihnutý vôbec necíti (aj tu platí pravidlo - sám sebe nikto nesmrdí), ale pre okolie je doslova pohromou
  • ak nič nepomáha, strážte si zloženie jedálneho lístku ... prípadne karnitín zo svojho suplementačného plánu vyraďte - v opačnom prípade využite voľne dostupné farmaceutiká a mydlo s pH 5,5-6,5 musí byť vašim najlepším priateľom

 

Článok pre projekt FitnessTréneri pripravili a spracovali Marián ČAMBAL a Igor KOPČEK.

Kto je Marian Čambal?
Kulturistike sa venuje takmer 25 rokov, z toho 20 rokov sa objavuje na súťažnom pódiu. Titul Majstra Slovenska v kategórii kulturistika juniorov získal už v roku 1994, prvý titul Majstra Slovenska v seniorskej kategórii získal v roku 2003. Najvýraznejšie úspechy (aj na medzinárodnej scéne) zaznamenal v posledných rokoch, keď sa jeho trénerom stal Igor Kopček. Marián Čambal je IFBB Majstrom Európy v kategórii do 85 kg z roku 2010, víťazom Arnold Classic Europe v kategórii do 90 kg z roku 2011, IFBB Majstrom sveta v kategórii do 90 kg z roku 2012, v roku 2013 sa absolútnym prvenstvom na SAKFST Majstrovstvách Slovenska a striebrom na IFBB Majstrovstvách Európy rozlúčil s amatérskou kulturistikou. Od roku 2014 súťaží v IFBB PRO divízii v kategórii do 212lbs, je víťazom Mozolani PRO Classic, v roku 2015 sa zúčastnil prestížneho Olympia Weeekendu v Las Veags Aktuálne pôsobí v Činkárni Čambal - Petržalka, ktorá sa stala školiacim strediskom pre projekty FitnessŠkola s.r.o. a web stránku www.fitnesstreneri.sk

Kto je Igor Kopček?
Bodybuilding športy (tzn. kulturistiku, fitness, bodyfitness, bikinifitness atď.) sleduje takmer 40 rokov, súťažné skúsenosti získal v kategórii dorastu a juniorov ešte v prvej polovici 80. rokov. Od konca druhej polovice 80. rokov pôsobí ako osobný tréner, neskôr poradca a konzultant, služby ktorého využívali (a využívajú) najlepší kulturisti a fitnessky Slovenska - okrem iných aj Marietta Žigalová, Klaudia Kinská, Andrej Mozoláni, Štefan Havlík, Marián Čambal aj Jaroslav Horváth, ktorému radil v závere súťažnej kariéry, kedy Jaro získal dvakrát druhé miesto na profesionálnych Grand Prix v kategórii do 202lbs, 6. miesto (rok 2010) a 4. miesto (rok 2011) na Mr. Olympia 202 Showdown v Las Vegas.

Je autorom štyroch kníh s tématikou kulturistika (séria HardBodybuilder), aktuálne píše články a e-booky s tématikovu úzko súvisiacou s kulturistikou, fitness, výživou aj prípravou na súťaže. V minulosti vydával časopis s tématikou kulturistika a fitness, v súčasnosti je v pozadí projektov EastLabs.SK (portál o kulturistike a fitness, ktorý je prístupný od roku 2006) a HardBODY.SK (najväčšie úložisko PDF/e-bookov o kulturistike, fitness aj dopingu; prístupné od roku 2015). Pôsobí ako lektor v edukačných projektoch spoločnosti FitnessŠkola s.r.o.
Kontak: igor.kopcek@yahoo.com