Nepríjemný zápach po konzumácii karnitínu? Vyriešené!
Karnitín sa vo fitness športoch zvyčajne užíva kvôli dvom očakávaným benefitom - prvým je podpora spaľovania tukov v diétnom režime (tzn. ako akcelerátor ďalšieho chudnutia), druhá je zvýšená citlivosť receptorov pre androgény predovšetkým v potréningovom období (tzn. ako akcelerátor útlmu potréningových katabolických dejov a následne podpora anabolizmu). V praxi sa však stáva, že po masívnejšom užívaní karnitínu prichádza u niektorých športovcov k nepríjemnej situácii - tou nesporne je zvýšený zápach, ktorý silne pripomína zápach rýb. Tento zápach je tak intenzívny, že nepomáha zvýšená hygiena ani používanie deodorantov, či sprejov. Rybí zápach je proste tu!
Čo spôsobuje "karnitínový zápach"?
Svet medicíny pozná viacero chorôb a stavov, ktoré sú spojené napriek pravidelnej hygiene niekedy s až neznesiteľným zápachom. Pár rokov sa už "syndróm rybieho zápachu" spomína aj v súvislosti s fitness aktivitami a zbytočne by ste za tým hľadali prepotený tréningový odev. Tým dôvodom je prekročenie hraničnej dávky karnitínu. Odhliadnuc od karnitínu a jeho užívania vo forme suplementu, približne tretina ľudí zo skupiny, ktorá je spoločensky hendikepovaná vďaka neznesiteľnému zápachu (aj napriek tomu, že sa fitness aktivitám nevenovali, nevenujú, nebudú venovať), trpí geneticky prenosným ochorením, ktoré je označované ako trimetylaminúria - v medzinárodnej klasifikácii chorôb je známa pod kódom E88.8 v skupine "Iné nešpecifikované metabolické poruchy". O čo sa jedná?
Popis trimetylaminúrie nie je zložitý - je to metabolická porucha, pri ktorej organizmus nie je schopný správne metabolizovať trimetylamín (produkt črevného metabolizmu), vďaka čomu sa tvorí jeho prebytok a následne spôsobuje často neznesiteľný zápach šíriaci sa vďaka pórom a potu z pokožky.
- Trimetylamín (TMA) ... vzniká ako produkt rozkladu organickej hmoty (stravy) v čreve účinkom špecifických baktérií na určité zložky potravy napr. cholín, lecitín, karnitín (nájdete ho aj v červenom mäse) a následne býva enzymaticky metabolizovaný. Pri klasickej "európskej strave" sa vylučuje denne cca 40mg TMA-N-oxidu (ktorý je bez zápachu a vzniká pôsobením spomínaného enzýmu) a 10mg zapáchajúceho TMA, ktorý sa vďaka enyzmatickej činnosti (ak je k dispozícii dostatok enzýmu FMO3) spravidla v tele nehromadí. Problém nastáva, keď príjem potravín s obsahom hore spomínaných zložiek je vysoký a prevyšuje možnosti tela ich účinne metabolizovať aj ako kombinácia nadmerného množstva baktérií a nedostatočného množstva špecifického enzýmu v čreve - nastáva hromadenie TMA v tele. Trimethylamín je hlavnou látkou spôsobujúcou nepríjemný zápach nielen tela (pot), ale aj zápach z úst (dych), slín, samozrejme nepríjemne zapácha aj moč.
Takže záver je jasný - karnitínom akcelerovaný zápach po hnijúcej rybe je spôsobený jeho nadmerným príjmom a následnou "neschopnosťou" eliminovať trimetylamín ako medziprodukt trávenia. Jednoducho povedané smrdíte, lebo v tele (vďaka nadmernej suplementácii karnitínom) máte nadbytok TMA.
Aké sú klasické postupy riešenia problému?
Inšpiráciu na riešenie problému "karnitínového zápachu" môžeme nájsť v liečebných postupoch odporúčaných pre trimetylaminúriu:
- úprava stravovacích návykov ... teraz, keď vieme, že produkcia TMA úzko súvisí predovšetkým so skladbou jedálneho lístka (tzn. to, čo zjete naposledy, sa na vás prejaví najviac), nie je problém zadefinovať problematické potraviny - morské ryby a plody mora, červené mäso, niektoré strukoviny, pšeničné klíčky, žĺtka
- farmaceutiká na predpis ... antibiotiká Neomycyn a Metronidazol na redukciu množstva baktérií v čreve
- voľne dostupné farmaceutiká ... efektívny je aj príjem klasicky dobre známeho živočíšneho resp. aktívneho uhlia, ktoré pozitívne vplýva na 85% prípadov trimetylaminúrie
- hygiena ... používanie mydiel resp. šampónov s pH medzi 5,5-6,5
Páchnete po karnitíne ako zdochnutá ryba?
Ste v príprave na súťaž, začali ste s diétou, do suplemetačného plánu ste zaradili karnitín a začínate páchnuť? Príčinu tohto javu už poznáte - prekročili ste hraničnú dávku, ktorú je schopné vaše telo spracovať. Ako tomuto (určite nepríjemnému) javu predchádzať, resp. ako ho eliminovať?
- vyberte si vhodný druh karnitínu ... metóda "pokus - omyl" resp. "fitness prax" ukazuje, že zo všetkých foriem karnitínu "najnebezpečnejšia" je forma klasického karnitínu (base); karnitín tartrat, alebo acetyl karnitín spôsobuje u predisponovaných jedincov zápach vo výrazne menej prípadov
- regulujte dávku, aj dĺžku užívania ... zápach sa objaví spravidla vtedy, ak prekročíte individuálnu dávku resp. po individuálne danej dobe užívania; spravidla bezproblémové sú dávky 3x1g až 2x2g, problémy začínajú u predisponovaných jedincov pri navýšení jednorázového príjmu karnitínu nad 2g, alebo v prípade celodenného príjmu vyššieho ako 5-6g; zápach sa niekedy objaví aj pri nižšom dávkovaní po nepretržitom užívaní dlhšom ako 2-3 týždne - ak sa tak stane, karnitín užívajte iba v tréningové dni, resp. podľa systému 2 dni užívam, 2 dni neužívam
- zápach neprichádza odrazu, ale stupňuje sa postupne ... prvým príznakom sú nepríjemne páchnuce dlane rúk a chodidlá nôh; až o niekoľko dní neskôr príde "zlom" a s ním zápach, ktorý postihnutý vôbec necíti (aj tu platí pravidlo - sám sebe nikto nesmrdí), ale pre okolie je doslova pohromou
- ak nič nepomáha, strážte si zloženie jedálneho lístku ... prípadne karnitín zo svojho suplementačného plánu vyraďte - v opačnom prípade využite voľne dostupné farmaceutiká a mydlo s pH 5,5-6,5 musí byť vašim najlepším priateľom
Článok pre projekt FitnessTréneri pripravili a spracovali Marián ČAMBAL a Igor KOPČEK.