BEEF suplementy - proteíny a gainery z hovädzieho mäsa

BEEF suplementy - proteíny a gainery z hovädzieho mäsa

Ak sledujete svet kulturistiky a fitness, určite ste si všimli nové rady produktov športovej výživy, ktoré sú vyrobené z hovädzieho mäsa - označované sú často aj ako beef doplnky výživy. Hovädzie mäso je dlhodobo hlavným zdrojom bielkovín pre silových športovcov, aj preto beef doplnky výživy vyvolali zvýšený záujem nielen hardcore kulturistov, cieľom ktorých je podpora rastu kvalitnej svalovej hmoty a masy, ale aj klasických fitness cvičencov, ktorí túžia iba po úprave svojho vzhľadu, prípadne sa snažia o schudnutie. 
V tomto článku sme pre vás spracovali odpovede na najčastejšie otázky, ktoré súvisia práve so špičkovými beef doplnkami výživy, primárne vyrábanými práve z hovädzieho mäsa - informácie sme získali od zástupcov spoločnosti Extrifit, ktorá sa zaoberá aj výrobou beef doplnkov výživy.

Bielkoviny hovädzieho mäsa - aké je ich aminospektrum?

Za typické aminospektrum hovädzieho mäsa je možno považovať jedine aminospektrum všetkého mäsa z celej kravy alebo býka tzn. z hovädzieho mäsa z rôznych častí tela. V praxi to znamená, že ak sa jeden kus hovädzieho dobytka zbaví hlavy, vnútorností, tuku, kože a kostí, získavate kvalitné hovädzie mäso, mäsovú zmes, ktorú je možné ďalej spracovávať.
Táto mäsová zmes je však tvorená zložkami mäsa, ktoré pochádzajú z rôznych častí tela - každý takýto druh mäsa má špecifické aminospektrum, následkom čoho má mäsová zmes "priemerné" aminospektrum hovädzieho mäsa. V praxi to znamená, že aminospektrum hovädzieho mäsa sa získava ako priemer jednotlivých aminokyselín obsiahnutých vo všetkých bielkovinových zložkách získaných z už spomínanej mäsovej zmesi - tzn. v myozínu, tropomyozinu, aktínu, kolagénu, myoglobínu, elastínu a hemoglobínu.
ISOBEEF Protein Extrifit

Z akých bielkovín je tvorené hovädzie mäso a koľko ich obsahuje?

Zastúpenie jednotlivých svalových bielkovín u hovädzieho dobytka je veľmi variabilné - závisí predovšetkým od toho, z akej časti tela daný kus hovädzieho mäsa pochádza. Rozdiely (aj keď minimálne) v podiele bielkovín nájdeme, ak porovnávame zadné hovädzie mäso s predným, s hovädzou sviečkovou, prípadne s mäsom, získaným z chrbtovej časti hovädzieho dobytka. Aj preto je nezmyslom v prípade aminospektra považovať za relevantný tzv. aminogram z mäsa získaného iba z jednej časti tela - relevantný je vždy len aritmetický priemer, nakoľko technológia výroby beef doplnkov výživy získaných z hovädzieho mäsa zatiaľ neumožňuje selektovať k výrobe mäso výhradne z jednej časti hovädzieho dobytka. 

Aké je priemerné aminospektrum bielkovín hovädzieho mäsa?

Povedali sme si, že čistá, kvalitná zmes hovädzieho mäsa pripravená na technologické spracovanie je zložená (pri detailnejšom pohľade na túto zmes) z bielkovín myozínu, tropomyozinu, aktínu, kolagénu, myoglobínu, elastínu a hemoglobínu, ktoré majú odlišný pomer a aj podiel aminokyselín. Súčet jednotlivých podielov aminokyselín v týchto zložkách, podelený celkovým množstvom, nám dá relevantnú informáciu o tom, koľko a v akom podiele hovädzie mäso aminokyselín obsahuje tzn. získame informáciu o priemernom aminospektre.
To, či počiatočná zmes hovädzieho mäsa obsahovala vysoký podiel kvalitnej svaloviny, alebo naopak vysoký podiel pojivovej bielkoviny kolagénu, nám odhalí aminospektrum, ktoré by malo byť súčasťou každého beef doplnku výživy - vysoké hodnoty aminokyselín cysteín, tryptofán, glutamín a vyššie dávky BCAA signalizujú, že počiatočná zmes obsahovala chudé mäso svaloviny. Ak výrobca aminospektrum neuvádza, je riziko, že BEEF produkt obsahuje zvýšený (alebo prevažujúci) podiel pojivovej kolagénnej bielkoviny, ktorá nie je efektívna pri podpore rastu svalovej hmoty, alebo pri jej zachovaní v diétnom režime.

Existuje hovädzie mäso bez pojivovej kolagénnej bielkoviny?

Nie neexistuje. Tak, ako neexistuje mäso bez aktínu, rovnako tak neexistuje mäso bez kolagénu, alebo bez hemoglobínu. Akákoľvek, aj tá najkvalitnejšia zmes hovädzieho mäsa použitá na výrobu BEEF doplnkov výživy obsahuje zákonite aj určité percento kolagénnej bielkoviny - pojivová bielkovina kolagén (tá obsahuje aminokyselinu hydroxyprolín) drží totiž jednotlivé svalové vlákna pohromade a je obsiahnutá vo sviečkovej, v zadnom hovädzom a v ktorejkoľvek inej časti svaloviny hovädzieho dobytka, pretože bez nej by sa sval rozpadol.

BEEFMASS Gainer Extrifit

Aká bielkovinová zmes je použitá ako vstupná surovina pre výrobu doplnkov výživy značky Extrifit v novej rade beef doplnkov?

Spoločnosť EXTRIFIT priniesla na trh beef doplnky výživy dostupné napr. pod názvom IsoBeef, BeefMassBeef Amino 4000, pri ktorých sa na výrobu používa ako vstupná surovina výhradne zmes hovädzieho mäsa zo svaloviny hovädzieho dobytka. Táto zmes sa rozvarí, odseparuje sa z nej tuk, spracuje do formy komplexného, extrémne koncentrovaného bielkovinového vývaru - ten sa následne suší sprejovou formou, čím sa získava sušený substrát s komplexným aminospektrom hovädzieho mäsa.
Proteínový beef izolát sa získava obdobným spôsobom, prechádza však náročnejším postupom spracovania, pri ktorom sa pred sprejovým sušením (a aj po ňom) vykoná dôkladné odseparovanie tukových zložiek.

Ako prebieha technologický proces sprejového sušenia koncentrovaného vývaru z hovädzieho mäsa?

Tento proces prebieha pri presne stanovenej, konštantnej teplote a vlhkosti, ktorá je udržiavaná vysoko výkonným a špeciálnym odvlhčovačom vzduchu. Koncentrovaný bielkovinový vývar prechádza tryskami, ktoré ho obdobne ako sprej "rozprášia" na jemné kvapôčky, ktoré následkom teploty a odstredivej sily sa zbavujú vlhkosti a menia na nelepivý, suchý prášok označovaný ako sprejovo usušený bielkovinový vývar hovädzieho mäsa. Ten sa následne spracuje (chuťovo upravuje, prípadne dopĺňa o ďalšie komponenty) do podoby výsledného produktu. V prípade výrobkov Extrifit sa na výrobu beef rady doplnkov výživy používa výhradne sprejovo sušený izolát z hovädzieho mäsa.

Aké sú nutričné ​​hodnoty sprejovo sušeného izolátu z hovädzieho mäsa?

Tento čisto prírodný proteínový izolát má zachované všetky hodnotné látky hovädzieho mäsa, vrátane kvality mäsových bielkovín, vitamínov aj minerálnych látok. Vzhľadom na to, že finálna surovina je dôkladne zbavená vlhkosti, tuku a prímesí, obsahuje až 98 % bielkovín získaných zo svaloviny býka či kravy, iba 1,9 % tuku a 0 % cukrov - znamená to, že konzumáciou proteínového izolátu z hovädzieho mäsa získavate tie najkvalitnejšie bielkoviny a aminokyseliny nepostrádateľné pre rast svalovej hmoty, no v mnohonásobne vyššej koncentrácii, ako pri konzumácii klasického hovädzieho mäsa. Navyše, vďaka použitému technologickému postupu nekonzumujete žiaden tuk.

BEEF AMINO Extrifit

Ako správne pripravovať BEEF doplnky výživy?

BEEF doplnky výživy ponúkané ako proteíny, alebo gainery, sa pripravujú obdobným postupom, ako rovnaké doplnky výživy s obsahom srvátky, mliečnych, alebo rastlinných bielkovín - miešajú sa s vodou, alebo mliekom v šejkri do podoby šejku. Pri miešaní vzniká typická šejkovitá konzistencie s hustou penou, príprave je nutné venovať viac pozornosti - ak si pripravujete vysokopercentný BEEF proteín (napríklad IsoBeef Extrifit), nestačí len nápoj "pretrepať", ale dôkladne ho rozmiešajte, aby sa proteínový prášok z mäsa rozpustil a vytvoril krém s hustou konzistenciou danej chuti.
Nízkopercentné BEEF výrobky (napr. gainer), resp. výrobky, ktoré okrem BEEF proteínu obsahujú aj srvátkové bielkoviny, biekoviny sóje, rastlín ale mlieka, majú spravidla lepšiu rozpustnosť. Hnedá farba výrobku je zapríčinená prirodzeným sfarbením hovädzieho mäsa.

Ako často a kedy konzumovať beef doplnky výživy?

Tak ako v prípade klasických proteínov, gainerov a aminokyselín, aj v prípade BEEF doplnkov výživy ich množstvo (tzn. počet dávok) úzko súvisí s jedálnym lístkom, hmotnosťou cvičenca, s jeho vyspelosťou (začiatočník, mierne pokročilý, vyspelý) a obdobím prípravy (objemové, udržavacie resp. rysovacie obdobie). Počet dávok je limitovaný predovšetkým jedálnym lístkom - ak zistíte, že klasickou stravou prijímate menej bielkovín, ako určujú obvyklé normy (tzn. 1,6 až 2,2 g na kilogram hmotnosti), chýbajúce množstvo môžete doplniť BEEF doplnkami výživy - množstvo dávok závisí od veľkosti deficitu bielkovín, ktorý chcete pokryť.
BEEF doplnky výživy sa spravidla konzumujú počas dňa, ako doplnok niektorého z hlavných jedál, prípadne medzi jedlami - neodporúčame ich užívať po tréningu (vtedy je výhodnejšie siahnuť po srvátkovom proteíne) a ráno po prebudení tzn. v čase, kedy sa vyžaduje zdroj rýchle vstrebateľných a využiteľných bielkovín, rovnako ako pred spánkom (pred spánkom je vhodné uprednostniť kazeínové doplnky výživy).

Hlavné výhody BEEF rady výrobkov od spoločnosti Extrifit:

  • obsahujú vývar z pravého hovädzieho mäsa - 99 % proteínový izolát
  • získaný hovädzí mäsový izolát, používaný pri výrobe tejto rady výrobkov, je bez tuku a bez cukrov
  • obsahujú vysoký podiel aminokyselín tryptophan, cysteín, BCAA, glutamín
  • sladené sú z najväčšej časti prírodným sladidlom z rastliny stévia
  • majú vynikajúcu chuť
  • majú kompletné aminospektrum hovädzieho mäsa
  • majú uvedené presné zloženie
  • poznáte rozhodujúcu technológiu použitú pri výrobe
  • sú bez pridaných farbív